Viki eL

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hodnota človeka...

Už sme sa niekedy zamysleli, čo pre nás ľudia v našom okolí znamenajú???
Aká je vlastne hodnota človeka? Nie tá spoločenská, alebo tá, ktorej rebríček pravidelne zostavuje časopis Forbes? Teda kto, čo vlastní...Ale akú by mal mať hodnotu človek v našom okolí, hodnotu pre nás.
Podľa čoho by sme si mali určiť, koľko času komu venujeme?
Komu by sme dali "prvé aj posledné"?
Podľa toho, koho ako veľmi milujeme?
Alebo podľa toho, kto ako veľmi miluje nás?
Aj toto je len rovnica o dvoch neznámych, pretože nie vždy presne vieme,kto nás ako veľmi miluje. Človek, ktorého stretávame každý deň a berieme ho možno ako milého suseda, kolegu či taxikára, presne ten, ktorý sa každý deň opýta, ako sa máme, nie pre to, aby reč nestála, ale pre to, lebo ho to vážne zaujíma, presne ten nás môže milovať omnoho viac, ako ten, ktorý nám to každý druhý deň aj povie. Pretože ten, ktorý nám to hovorí, možno už len zo zvyku nás nemiluje tak, ako ten, ktorý sa nám to bojí povedať, lebo si myslí, že aj tak nemá šancu, aby boli jeho city opätované.
A čo keby sme to merali podľa času, ktorý nám daná osoba obetuje. Avšak, nie každý ma rovnako vzácny čas, pretože niektorí ľudia sú oveľa viac vyťažení ako iní, A preto päť minút od zarytého workoholíka môže sa rovnať hodina od lenivého povaľača. Pomer a rovnica na tento výpočet je tak isto niekde vo hviezdach. Samozrejme je aj to, že nie vždy vieme, že nám niekto venuje čas, pretože niekedy nám ho venuje tak, že o tom ani nevieme.
Alebo si to určíme podľa toho, koľko prebdených nocí nám niekto venoval? Počtom pretečených sĺz? Počtom dobrých vlastností, ktoré vieme vymenovať už pri pohľade na dotyčného?
Jedno je jasné, ak by sme sa snažili zmerať hodnotu človeka z hociktorej stránky a stále nám bude vychádzať, že je v popredí pred ostatnými, v ktorejkoľvek kategórii, mali by sme mu ukázať aspoň to, že to vieme, že to tak je, že sme pre neho ochotní urobiť minimálne toľko, čo on pre nás, že si to vážime. Aj "obyčajné" úprimné objatie je viac ako kytica ruží.
Dajte človeku vedieť, akú má pre vás hodnotu, kým je na to čas. Lebo ak to budeme zanedbávať, jeho hodnota sa bude pomaličky znižovať. Už nebude pre nás ochotný obetovať toľko času, nocí, sĺz, síl.... A neskôr môžeme zistiť, že sme obklopení samými bezcennými ľuďmi a presne taký sa potom stane aj náš život.

život | stály odkaz

Komentáre

  1. vikiel
    krásna úvaha. normálne ma dojala, lebo momentálne saa tak cítim, sama medzi ľuďmi. s mužom s mojim menom a predsa akoby cudzincom
    publikované: 10.09.2013 18:58:57 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. vasilisa26
    v prvom rade dakujem a v druhom ma to mrzi, lebo viem, ake to je, ked je clovek v dave a pritom sa citi tak sam, ma pocit, ze chce ujst niekam mimo civilizacie a byt tam aspon tyzden, alebo aspon kym sa vsetko nevyriesi, popripade nevrati do starych kolaji, ale co bolo bolo a co bude bude, a minulost nezmenime, ale buducnost ano a preto ju treba niekedy chytit do vlastnych ruk a nenechavat vsetkona osud, drzim palce a dufam, ze bude vsetko ok,len si spomen, preco si ho chcela, preco ste zacali spolu chodit, preco si mu niekedy hovorila, ze ho lubis a skus sa na neho pozriet tymi ocami, co vtedy...mozno sa to zmeni aspon trosku k lepsiemu, drzim palce
    publikované: 11.09.2013 02:34:15 | autor: vikieL (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014